Image Alt

Hatha Yoga

“Yoga teaches us to use the body as a bow, asana as the arrow, and the soul is the target”

– B.K.s Iyengar –

Hatha betekend (ha) de zon en (tha) de maan. De balans tussen de zon (actie) en de maan (verinnerlijking), warmte en koud, licht en donker, vrouwelijk en mannelijk. Hatha Yoga is balans brengen tussen lichaam en geest door middel van onze ademhaling. De verbintenis tussen adem en beweging. De stilte in de poses en de ademhaling gebruiken om dieper in de pose te komen. Klassieke Hatha-houdingen met gebruik van korte pauzes, demonstraties, extra instructies en props. Beweging en adem worden één, ontgiften van het lichaam en de geest centreren. Stabiele en comfortabele asana’s (poses), bereikt door inspanning en versoepeling die van moment tot moment aandacht vereisen.

Het doel is je lichaam en ademhaling leren beheersen vanuit de asana (poses) en pranayama (beheersing van de ademhaling). Een relatief rustige yoga stijl die op ieders lichaam en anatomie kan worden aangepast. Je niet vergelijken met anderen, maar de juiste houding voor jouw lichaam vinden. Jouw lichaam, jouw Yoga en hierdoor zijn de lessen voor iedereen geschikt, zowel nieuwelingen als gevorderden.

Een belangrijk onderdeel in de Hatha Yoga is de Surya Namaskara – Sun Salutations – de Zonnegroet. Een groet aan de zon die ons het licht brengt waardoor wij alles om ons heen kunnen waarnemen. De zonnegroet wordt ook gezien als een natuurlijke anti-depressiva. Een workout voor het hele lichaam. De Surya Namaskara kan langzaam of versnelt uitgevoerd worden en brengt diverse voordelen met zich mee waaronder; lichamelijk en mentale gezondheid te verbeteren en intellect te verscherpen. De kracht in de armen, benen en rug wordt aanzienlijk groter, huidaandoeningen kunnen verwijderen, wanneer de asana’s in uiterste concentratie en overgave worden uitgevoerd. Dit heeft direct effect op het versterken van het zelfvertrouwen. De zonnegroet activeert circa 95 – 97% van alle spieren in ons lichaam, die nog uren na de oefening actief blijven en tevens verbetert het de bloedsomloop.

Hatha Flow

Een dynamische flow van de klassieke Hatha-houdingen waarin de beweging en adem één worden, waarin er mogelijkheid is om asana’s uit te proberen die meer kracht, flexibiliteit, balans en controle vereisen. Adem en beweging komen samen om het lichaam te ontgiften en de geest te centeren. We bewegen door dynamische sequenties om de kern te conditioneren en pauzeren om zich in de poses te verdiepen om de diep ingesloten spanning los te laten en de hartslag weer naar een normaal ritme te krijgen. Een vreedzame reis naar het geleidelijk openen van de gewrichten samen met onze geest. Dit is geen krachtige of snel evoluerende les, eerder een vreedzame maar intense reis naar het geleidelijk openen van de gewrichten. Het in balans brengen van lichaam en geest door gebruik te maken van onze ademhaling.