Personal Yoga

De basis van een gezonde levenstijl

Verbetert je lichaamshouding | helpt je beter te slapen | verbetert je zuurstofopname en bloedsomloop | werkt ontgiftend | verbetert je focus, balans en reset je zenuwstelsel

Yoga heeft patriarchale wortels, maar is inmiddels geëvolueerd. Mannen namen een dominante rol in de ontwikkeling van yoga. De oude yoga teksten zijn daarom altijd vanuit het perspectief van de mannelijke beoefenaar geschreven. Er bestaan pre-modern geen afbeeldingen van vrouwelijke beoefenaars. De bekende yogi’s zijn allemaal mannen zoals Pattabhi Jois, Patanjali en B.K.S. Iyengar. Tegenwoordig zijn 80% van de yoga beoefenaars vrouwen, waar zijn alle mannen gebleven?

Inmiddels is yoga in Westerse landen een “hype” geworden. Overvolle lessen waar weinig persoonlijke aandacht gegeven wordt. Van oudsher werd yoga alleen één op één overbracht. Van leraar op student. Yoga is voor iedereen, je hoeft niet flexibel en lenig te zijn om yoga te kunnen beoefenen. Helaas willen wij vaak een houding uitvoeren zodat het eruit ziet als dat “perfecte instagram” plaatje. Vaak komt er veel frustratie bij deelnemers doordat het er bij hun niet zo mooi uit ziet als bij de docent, of omdat het niet lukt om alle details van een houding te onthouden. De aanwijzingen tijdens een groepsles zijn algemene aanwijzingen, waarbij veelal te weinig rekening wordt gehouden met o.a. je anatomie, medische achtergrond en eventuele lichamelijke of mentale uitdagingen. “Boekjes technisch yoga”, de richtlijnen van een houding, maar als de houdingen door mannelijke yogi’s zijn uitgewerkt – die tevens vanaf jongs af aan yoga beoefende en een volledig andere bouw hebben – denk je niet dat het belangrijker is om op zoek te gaan naar hoe de houding voor jouw lichaam werkt? Door je bewustzijn te vergroten en met de juiste aandacht en eventuele aanpassingen kun je de juiste delen in je lichaam optillen, wegstrekken en uitlijnen.

Persoonlijke begeleiding

Personal Training (PT) in Personal Yoga (PY)

Ademhaling is de sleutel. Prana, of levenskracht, de adem is essentieel, niet alleen in yoga, maar ook buiten de mat in ons dagelijks leven

Yoga werkt als een spiegel naar binnen, het helpt ons te groeien en laat ons zien dat er in alle dingen grenzeloze mogelijkheden zijn. Het grootste voordeel van gepersonaliseerde lessen zijn het feit dat ze gepersonaliseerd zijn. Jou doelen, wensen, behoeften en vooral medische achtergrond en/of lichamelijke en mentale uitdagingen worden in je lessen meegenomen. De lessen zijn flexibel ingericht, elke dag kijken we opnieuw naar wat jij nodig hebt. Niet elke dag is hetzelfde. Als je je traag voelt, zorg ik voor een energie boost of wanneer je juist gestrest bent pas ik de les aan naar een ontspannende les of yoga nidra. De lessen zijn dan ook volledig op jou niveau aangepast.

Niet alleen als beginner is het fijn om te leren hoe een houding wordt opgebouwd en hoe jij je lichaam het beste in kunt zetten om er de meeste benefits uit te halen, maar ook voor gevorderde zijn deze personal yoga sessie een uitvinding. Na een Personal Yoga sessie onder de meer ervaren studenten hoor ik vaak dat zij al jaren yoga beoefenen en nooit wisten dat ze een houding op deze manier het beste konden uitvoeren, of dat dit überhaupt de houding was. Je zou denken dat yoga blessure vrij is, echter nemen de blessures tijdens regulieren lessen steeds meer toe. Dit voorkom je door de houdingen gepersonaliseerd aan te leren. Jij weet dan hoe je de houding het beste voor jouw lichaam kunt uitvoeren, waardoor jij de meeste voordelen uit je beoefening kunt halen.

Offerte aanvragen

Personal Yoga