Image Alt

Vinyasa Yoga

“Undisturbed calmness of mind is attained by cultivating friendliness toward the happy, compassion for the unhappy, delight in the virtuous and indifference toward the wicked”

– Patanjali –

Vinyasa betekend beweging tussen asana’s. In Vinyasa Yoga worden de houdingen vaker herhaald en in een hoger tempo uitgevoerd. Hierbij neemt de lichaamswarme, zweet en spierkracht toe. De verbinding tussen adem en beweging, waarbij de poses vaak ononderbroken in elkaar overlopen. Vinyasa Flow is een yogastijl die geïnspireerd is vanuit de Ashtanga Yoga. Net als bij deze dynamische vorm leidt de leraar je van de ene naar de andere pose, zonder tussendoor te stoppen om te praten over de finesses van elke houding. Het verschil is echter dat bij vinyasa de vaste series van poses wordt losgelaten en er met veel creativiteit steeds nieuwe combinaties en opeenvolgingen van houdingen ontstaan. Een serie houdingen die je door de kracht van inademen en uitademen zullen leiden.

Een ander belangrijk onderdeel in Ashtanga is het gebruik van een speciale ademhalingstechniek, de Ujjayj ademhaling. Deze techniek helpt om de energiestromen in het lichaam te intensiveren en meer warmte te creëren, waardoor je gaat transpireren en overtollige gifstoffen zo afvoert. Het kenmerkende zacht ruisende transpireren en overtollige gifstoffen zo afvoert. Het kenmerkende zacht ruisende keelgeluid van de Ujjayj ademhaling is tevens een focuspunt. Uiteindelijk gaan adem en beweging in elkaar op en dit bevordert een rustige meditatieve toestand.

Slow Vinyasa Flow

Slow Vinyasa Flow is een goede manier om de basis van Vinyasa Flow yoga te leren kennen en te beoefenen. Tijdens deze les wordt er aandacht besteed aan het synchroniseren van de adem en beweging en aan de uitlijning van de houdingen. Het tempo is langzamer, wat goed is voor het werken aan de overgangen tussen de houdingen. Het aangepaste tempo biedt meer ruimte om houdingen goed en veilig uit te voeren.

Ashtanga yoga

Dynamische uitvoering van een vaste serie houdingen. Beginnend met de primaire series. Deze houdingen worden vloeiend aan elkaar verbonden door een combinatie van adem en beweging (vinyasa’s). Hierbij zijn er geen pauzes tussen de houdingen, er ontstaat een ‘flow’.

Grondlegger van de Ashtanga Yoga is Sri K. Pattabhi Jois, die op zijn beurt deze series weer van zijn meester Krishnamacharya leerde. Ashtanga betekend ‘acht ledematen’, verwijzend naar de acht ledematen van yoga die de oude Indiase wijze Patanjali beschrijft in de “Yoga Sutra’s”. Asana (lichaamshoudingen) en Pranayama (ademhalingsoefeningen) zijn hier twee van.

Oorspronkelijk werd Ashtanga yoga één op één doorgegeven, van leraar op leerling. De leerling oefende zelfstandig de houdingen ( zonder mondelingen aansturing en op zijn eigen tempo) onder begeleiding van de docent die wel regelmatig persoonlijke aanwijzingen en aanpassingen gaf. Op deze manier wordt Ashtanga yoga nog steeds beoefend, maar dan onder de naam Mysore Style. De volledige primary series is te voldoen in 1,5 uur.

Doordat Ashtanga een vaste sequence is zal je snel vorderingen in de houdingen zien. Een ander voordeel is dat als je de serie eenmaal een beetje kent, je de aandacht naar binnen kunt verleggen; naar de ademhaling, dristhi (de gerichte blik, focuspunt), de bandha’s (locks) en de manier waarop je karakter zich manifesteert in je yoga beoefening. Het gene waar yoga uiteindelijk over gaat. Ashtanga yoga is een fysieke, intense vorm van yoga en je zult al snel merken dat de kracht en flexibiliteit enorm toenemen. Afhankelijk van je eigen niveau zal je door de docent verschillende variaties van de oefeningen aangeboden krijgen.