“Yoga teaches us to cure what needs to be endured and endure what cannot be cured”
– B.K.S Iyengar –
Bij Yin Yoga hoef je niets actiefs te doen om in de houding te komen. Juist door “niets” te doen gebeurt er iets. Je over te geven aan de houding, de zwaartekracht zijn werk laten doen, waardoor je voelt dat er ruimte in het lichaam ontstaat. Yin Yoga richt zich op het creëren van ruimte in het bindweefsel en de gewrichten. Door een houding langer aan te houden, circa 3 tot 5 minuten, bereik je het stugge bindweefsel en zorg je dat deze ground substance weer gelachtig wordt. Stress en spanning hoeven helemaal niet erg te zijn, zolang er maar genoeg momenten van rust en ontspanning tegenoverstaan. Yin Yoga zorgt voor die balans, omdat de hele les in het teken staat van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor herstellen en opladen, wat helpt om beter te slapen.
Bij alle Yin houdingen worden bepaalde meridianen gestimuleerd waardoor de doorstroming van Chi ofwel prana “levensforce” genoemt. Tijdens de yin yoga keer je nog meer terug in je lichaam, voel je wat er in je lijf gebeurd. In de rust en stilte tijdens een houding kunnen er bepaalde patronen duidelijk worden, vastzittende emoties los komen en verwerkt worden. Je oefent in niet oordelen, leert je aandacht naar het hier en nu te brengen en je niet te verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbij komen. Loslaten naar iets te streven en iets te willen veranderen, tevreden zijn met je lichaam zoals het nu is, tevreden zijn met wie je bent.
Steeds meer topsporters ontdekken dat sport en (yin) yoga en meditatie een goede uitwerking heeft op hun sportresultaten. De balans tussen Yin en Yang is erg belangrijk. Neem een batterij, plus is Yang en min is Yin, als er maar één opgeladen is dan werkt de batterij niet goed. De Yoga practice is voornamelijk gericht op de ademhaling. Tijdens het sporten zijn we vaak geneigd om onze adem in te houden en vergeten we van binnen uit te voelen. (Yin) yoga helpt je om naar binnen te keren, zo leer je dat rust en overgave je meer in contact brengen met je lichaam, je leert je fysieke en mentale grenzen te herkennen en binnen deze grenzen te blijven.