Image Alt

Bedrijfsyoga

Elke week kunnen uw werknemers bij u op kantoor genieten van een geheel verzorgde yoga les op maat. Hebben uw werknemers last van lichamelijke klachten van te lang zitten achter een bureau? Bedrijfsyoga helpt bij het verminderen van werkstress. De Zen Fabriek leert u verschillende technieken waarmee u zich – ook tijdens het werk – beter kunt ontspannen. Yoga levert o.a. minder stress op, meer focus, productiviteit en brengt creativiteit met zich mee.

De Zen Fabriek biedt yogaworkshops en trajecten aan special gericht op het bedrijfsleven. Uit onderzoek blijkt dat bij de werknemers veel spanning en stress voorkomt. Yoga heeft zijn nut bewezen als het gaat om stressreductie en het verlagen van spanning en spanning gerelateerde klachten. Gelukkig zijn nu ook de tijden dat yoga de reputatie van geitenwollensokken en slapen op een matje voorbij. Kracht, flexibiliteit, ontspanning en focus zijn enkele kernwoorden van yoga. Ervaring met yoga of lenigheid zijn niet vereist, gezien de rustige en duidelijke opbouw binnen het programma.

De lijst van voordelen van yoga is eindeloos. Krachttraining, flexibiliteit, balans en ontspanning. Ondanks het ontspannen beeld wat yoga veelal oproept, komt er wel degelijk kracht bij kijken, zowel fysiek als mentaal. Verassend genoeg komt de mentale kracht vaak juist wanneer wij loslaten. Hoe meer wij ons lichaam begrijpen, hoe meer wij ons lichaam op efficiënte wijze kunnen gebruiken en hoe minder moeite een beweging of actie uiteindelijk wordt. De mentale kracht wordt opgebouwd door houdingen (asana’s) met focus te beoefenen. Rustige, diepe ademhalingen helpen de aandacht erbij te houden en daarmee de rust te bewaren. Op fysiek niveau trainen wij met ons eigen lichaam als instrument en als gewicht. De houdingen zorgen voor meer souplesse in het lichaam. Het lichaam slaat mentale spanningen vaak op in de spieren, wat kan resulteren in een pijnlijke nek, pijnlijke schouders en/of een zere (onder)rug. Door het lichaam flexibeler te maken en de spieren op rek te brengen in combinatie met een rustige ademhaling, kan de bloedcirculatie verbeterd worden en de opgebouwde spanning worden afgevoerd. Dit resulteert een soepeler en veerkrachtiger lichaam met daarin een veerkrachtigere geest.

Één van de pijlers van yoga is het in balans brengen van lichaam en geest. Op fysiek vlak dragen verschillende houdingen bij aan een verbeterde balans. Yoga is ontwikkeld om balans te brengen tussen kracht en flexibiliteit in alle spiergroepen. Deze balans bereikt ook onze andere systemen in het lichaam zoals gezonde spieren en gewrichten, een evenwichtigere hormoonbalans en een gebalanceerd zenuwstelsel. Een evenwichtig lichaam betekend ook een evenwichtige geest, wat vervolgens weer zorgt voor meer focus en een beter slaapritme.

In de uitvoering van het werk, waarbij de pieken onaangekondigd en onverwacht zijn, draait het sympatische zenuwstelsel – verantwoordelijk voor onze vecht- of vluchtrespons – al gauw overuren. Het sympatische zenuwstelsel zorgt voor een oppervlakkige ademhaling, meer alertheid en grotere spierspanning. Het is echter heel belangrijk voor ons lichaam om na een stresspiek weer terug te keren naar een ontspannen staat, zodat de batterij weer opgeladen kan worden. Deze staat, waarin het parasympatische stelsel actief is, kenmerkt zich door een rustige buikademhaling, een goede spijsvertering en een lage frequentie van hartslag en ademhaling. Te weinig in deze ontspannen staat doorbrengen, zorgt voor uitputting en kan op langere termijn leiden tot allerlei fysieke en mentale krachten. De gerichte ademhaling door de neus stimuleert het parasympatische systeem en verbetert hartritmevariabiliteit. In yoga is er voortdurend aandacht voor de ademhaling. Welke beweging ook gedaan wordt, de ademhaling bepaald of wij dieper of juist minder diep in een houding mogen gaan. Door op de ademhaling te letten, leren wij ons lichaam om ontspannen te blijven, ook wanneer het hard werkt.

Yoga Op Maat

 • Wekelijkse yoga (o.b.v. 8 weken, 12 weken of 16 weken)
 • Voor, tijdens of na werktijd
 • Bij uw op kantoor
 • Lesmogelijkheden van 60, 75, 90 of 120 minuten
 • De Zen Fabriek verzorgt de yogamatten, blokken en dekentjes
 • Maximaal 16 personen per les (per groep)

Yoga zorgt voor

 • Vermindert stress
 • Een betere fysieke conditie
 • Meer focus/ concentratie
 • Meer energie
 • Meer vitaliteit en weerbaarheid
 • Meer creativiteit en productiviteit

Workshops vanaf € 185,00 excl. Btw

Wilt u ook de voordelen van bedrijfsyoga ervaren? Wilt u een wekelijkse of maandelijkse yogacursus of yogaworkshop bij uw op kantoor? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Op verzoek kan er ook een andere invulling of opzet gehanteerd worden. Samen kijken wij naar wat voor uw organisatie het beste werkt en wat haalbaar en gewenst is. Bedrijfsyoga is altijd maatwerk.